Kansainvälisestikin kiinnostavaa uutuutta, Au-kultasepänpöytää on hiottu yli 15 vuotta monivaiheisessa yhteistyössä. Au-kultasepänpöytä on tiettävästi ensimmäisiä muotoilijan otteella kehitettyjä työpisteitä, jopa kansainvälisesti.
Kultasepille satoja työpisteitä verstaisiin ja oppilaitoksiin valmistaneen puuseppämestari Seppo Auvisen pitkäaikaisena haaveena oli tuoda kultaseppien työvälineistö nykyaikaan:

 

- Kultaseppien työstä suuri osa on muotoilua, taidetta. Mietin, että miksei heidän työpöytänsä voisi tukea muotoilullaan ja ergonomiallaan taiteellista työskentelyä, kertoo idean isä.

 

Suunnittelutyöhön Auvinen kutsui Suomen eturivin kalustesuunnittelijoihin kuuluvan, arvostetun ja palkitun sisustusarkkitehdin, muotoilija Jouko Järvisalon. Puuseppämestari Auvisen ja sisustusarkkitehti Järvisalon yhteinen työhistoria alkoi jo 1990-luvun alussa Heinolan Hienopuuseppäkoulun opetustehtävissä. Kaksikon yhteistyö on jatkunut vuosia muun muassa Järvisalon suunnittelemien lukuisten kalusteprotojen valmistamisessa.

 

Uutuusmallin kehittämisyhteistyössä oli mukana myös Lahden muotoiluinstituutin pitkäaikainen lehtori Esko Timonen. Auvistakin opettanut Timonen on tutkinut kultaseppien pöytiä ja työskentelyolosuhteita kansainvälisesti. Hän oli mukana uuden pöydän testaamisessa.

 

- Ympäri maailmaa kultasepät käyttävät yllättävän yhteneväistä työpöytämallia. Perinteinen pöytä työsyvennyksellä oli käytössä jo keskiajalla. Suomalaisten erikoisuutena on ollut Pietarin vaikutuksesta hieman korkeampi työpöytä, jossa viilatuki on sopivalla korkeudella. Kultasepillä on ollut todellinen tarve uuden mallin kehittämiseen, tietää Timonen.

...kuin maalausteline

Sisustusarkkitehti, muotoilija Jouko Järvisalon suunnittelun lähtöajatuksena oli maalausteline, jonka teema näkyy uuden mallin hahmossa:

 

- Pöytä on kuin maalausteline, jolla kultaseppä herkällä kädellä ja käsityöllä muovaa arvomateriaaleja. Kultasepän työhön kuuluu hyvin erilaisia elementtejä. Toisaalta tarvitaan tilaa hienoviritteisille ja herkille vaiheille, toisaalta tukea ja vakautta reiluille otteille. Näiden toisistaan täysin poikkeavien työvaiheiden keskinäinen sujuvuus asettaa työpisteelle kovia vaatimuksia.

Ergonomia oli myös tärkeä keskittymiskohde suunnittelussa. Työpiste on täysin yksilöllisesti säädettävä kaikilta korkeuksiltaan aputasoja myöten. Varsinainen työtaso sijoitettiin perinteistä mallia alemmaksi tukevamman työasennon ja kyynärpäille saatavan tuen vuoksi. Työkalut on järjestetty käden ulottuville taittuvien varsien päissä oleviin satelliitteihin. Perinteitä on mukana pyörillä kulkevan laatikoston muodossa, jonka kansi sopii myös aputasoksi.
”Tavoitteeni on materiaalin ja muodon harkittu vähäeleisyys.

Onnistunut muotoilutyö on aineen ja hengen liitto.

Kun ajattelu kohtaa oikean materiaalin ja rakenteen,

syntyy hyvä muoto ja hallittu kokonaisuus.

Päämääräni on teollinen valmistus, jossa laadukkaan käsityön tuntu

viimeistelee valmistusprosessin.

Ajatukseni risteilevät käsityön ja koneen välimaastossa.”


- sisustusarkkitehti, muotoilija Jouko JärvisaloMitat ja tekniset tiedot